Център за съзидателно правосъдие

Подпукаха президентски съветник за неплатени данъци

Върховният административен съд задължи Агенцията по приходите да съобщи плащала ли е данъци неправителствена организация, оглавявана от президентски съветник. Центърът за икономическо развитие от Разград, оглавяван от бившият депутат от коалиция За България и настоящият президентски съветник Венелин Узунов бе осъден да изнесе на светло данъчното си досие. Това стана по искане на граждански активисти. През март м.г. Центърът на неправителствените организации в Разград попита депутатското НПО внасяло ли е данъци върху наемите от общински имоти, които 10 години ползва безвъзмездно и отдава на фирми за своя сметка.

Организацията на Узунов стопанисва помещения в центъра и в индустриалния квартал с обща площ около 2 хиляди кв.м. Те са й дадени от Общинският съвет през 1999 г., когато Узунов е бил кмет на Разград. Според председателя на гражданското сдружение Георги Милков, за това време Центърът за икономическо развитие е получил приходи от близо милион.

Месец преди парламентарните избори Административният съд в Разград отхвърли жалбата на гражданската организация, с която тя настояваше данъчните да извадят досието на светло. Така спорът стигна до ВАС, който реши, че става дума за обществена информация, която се отнася до публична организация и тя е длъжна да се отчете за нея. Схемата за източване на публични средства от неправителствени организации, близки до властта, е една от формите на Октопода, коментира Георги Милков по повод решението на Върховния административен съд. Проверка на организацията му показала, че веднага след като гражданските активисти са започнали разследването, Общинският съвет в Разград си прибрал имотите и в момента те са раздадени на наематели, които вече плащат по пазарни цени, внасяйки парите в местния бюджет.

В-к Струма