Център за съзидателно правосъдие

Президентски съветник ще бъде разследван от прокуратурата

Прокуратурата в Разград ще разследва бившия кмет на града и настоящ президентски съветник Венелин Узунов. Обвинението е разпоредено от Варненската апелативна прокуратура в отговор на сигнал, постъпил в магистратурата от Центъра на неправителствените организации в Разград, съобщи председателят на гражданската структура Георги Милков.

Бившият кмет ще бъде проверяван за финансови нарушения на стойност около 300 хил. лв., констатирани в доклад на Сметната палата за 2002 г. Ще се разследват договори за обществени поръчки, при които не са спазени процедурите, неправомерни анекси към тях, банкови плащания без отчетени разходи и несъбрани от кметството наеми за общински имоти.

Сигналите срещу Узунов са подадени в прокуратурата още през 2007 г., припомниха от неправителствената организация, поискала разследването. По това време бившият вече кмет е бил депутат от „Коалиция за България“ в 40-ото НС и бил под закрила на имунитета си. В началото на тази година гражданските активисти възобновили искането си за прокурорска проверка, която обаче стартира чак след постановление на апелативната инстанция.

В момента Узунов е щатен съветник на президента Първанов и отговаря за взаимодействието с местните власти.

 

Стела Ковачева

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/07/01/926403_prezidentski_suvetnik_shte_bude_razsledvan_ot/amp/