Център за съзидателно правосъдие

Георги Милков търси помощ за откриването на център за жертви на насилие и трафик

Областният управител Владимир Димитров посети в петък сграда в Стражец, ремонтирана и пригодена за разкриване на Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик. Сградата позволява в нея да функционира комплекс от социални услуги: „Консултативен център по проблемите на домашното насилие“ и „Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик“.

Георги Милков и адвокат Димо Борисов от сдружение „Център за съзидателно правосъдие“ запознаха областния управител със сегашното състояние и възможности на сградата за разкриване на споменатите социални услуги.

Георги Милков търси помощ за откриването на център за жертви на насилие и трафик

.

От огледа стана ясно, че благодарение на реализирания проект, на стойност 254 000 щатски долара, финансиран от фонда на Офиса за военно сътрудничество, Програма за хуманитарна помощ на Посолството на САЩ в България, сградата е изцяло обновена и санирана. Монтирани са и са готови модерни кухни и бани, както и климатици. Изградени са пречиствателна станция и беседка в двора на сградата. На практика липсва само оборудване за стаите, в които ще се приемат и настаняват потребителите на социалната услуга.

Услугата обаче трябва да бъде одобрена като държавно-делегирана дейност, за да заработи и да отговори на големите потребности от подкрепа на жертвите на домашно насилие, коментира Милков.

Разкриването на нови социални услуги е в правомощията на местната власт и Министерството на труда и социалната политика.

„Темата за домашното насилие е много актуална и важна за нас като институция“, коментира областният управител. Преди дни той поднови дейността на първия учреден в страната ни Областен съвет за превенция на домашното насилие. Съветът представлява иновативен модел за междуинституционално сътрудничество в сферата на превенцията от домашно насилие и прилагане на Закона за защита от домашно насилие. Участниците в проведено миналата седмица заседание на съвета излязоха с общо послание към отговорните институции и набелязаха мерки против домашното насилие.

Областният управител се ангажира да работи за включване разкриването на кризисен център за жертви на домашно насилие в нашата област в Националната карта на социалните услуги, която се изготвя в момента. След направения оглед, той изрази мнение, че сградата е подходяща за бързо разкриване на такава социална услуга, съобщиха от администрацията.

 

Източник: в-к Екип 7