Център за съзидателно правосъдие

Има надежда. Убеден съм и вярвам…

С тези думи беше открит дискусионният форум „Любимците на местната власт“, който се проведе на 20 октомври 2022г. в град Разград. Изпълнителният директор на Центъра за съзидателно правосъдие Георги Милков приветства участниците с думите „Често се случва да не харесваме разкопаните улици или неравния тротоар. Имат дупки… не са приветливи. Мърморим за пълните кофи с боклук или липсващото осветление по улиците вечер. Пропускаме как кметът използва обществен ресурс (за своя кампания) в нарушение на закона… Нищо…. махаме досадно с ръка.

Трудно приемаме решението на местен съдия, който не прилага законите справедливо. Имаме забележки към местната управа, която толерира масовото паркиране на коли в градинките. Критикуваме в социалните мрежи и псуваме държавата…, но какво от това??? Цъкаме с език на разхвърляните спринцовки до кофите за боклук. Явно … младежите се боцкат упорито срещу Ковид-19.

Примерите илюстрират критичното око на хората в една общност. Може да бъде в нашия град… в Разград. Причината е, че не забелязваме често …само един счупен прозорец. От един счупен прозорец в Метрото тръгва голямата промяна в Ню Йорк през 90-те години на 20 век, когато кмет става прокурорът Рудолф Джулиани (1994г.-2001 г.). 

Има ли ресурс у нас…, в България…, в Разград…, да дочакаме Робин Худ, който да се справи с дребните нарушения, да задуши корупцията в обществените поръчки, да пребори престъпността и да спре наркотиците по улиците?“