Център за съзидателно правосъдие

Сигналите за домашно насилие нараснали три пъти за година

Три пъти повече сигнали за домашно насилие са регистрирани в Районна прокуратура – Разград за година. През 2018 година те са били едва 7, а през 2019-та са общо 21. Това съобщи вчера районният прокурор Любомир Георгиев на годишното заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие.

Проявата се състоя в хотел „Централ“ и бе открита от областния управител Гюнай Хюсмен, който е и председател на Съвета. Участие взеха още заместникът му Евгени Драганов, както и представители на множество институции и организации, ангажирани с проблема – изпълнителният директор на СНЦ „Център за съзидателно правосъдие“ д-р Георги Милков, зам.-кметът на Разград Милена Орешкова, прокурор Валентин Цанев от РП-Разград, съдия Нели Генчева от Районен съд – Разград, адвокат Ивелина Игнатова, шефовете на РД „Социално подпомагане“ и РУО-Разград Татяна Костова и Ангел Петков, Синан Тахсинов – началник отдел в МВР – Разград, шефът на дирекция „АПОФУС“ в Областната администрация Светлин Симеонов и други.

На заседанието съдия Генчева съобщи, че през 2019 година в Районен съд – Разград са разгледани 34 дела по Закона за защита от домашно насилие /ЗЗДН/ или двойно повече от 2018-та. Тя отбеляза още, че по време на извънредното положение тук не се забелязва увеличение на дела и решенията от този тип, но това можело да се дължи на факта, че тогава и съдът не работил на пълни обороти.

По данни на Синан Тахсинов пък има ръст с около 30% на постъпилите заповеди за последващ контрол по ЗЗДН. Значително се увеличили и образуваните наказателни производства.

Таня Костова информира, че се отчита голям скок на регистрираните случаи в дирекциите „Социално подпомагане“ в областта – общо 66 срещу 19 за 2018-та. При много малка част от проверените случаи обаче се доказало, че има домашно насилие. В ДСП – Разград са се потвърдили 18 от общо 58 сигнала, останалите били използвани с други цели. В резултат от работата по доказаните случаи обаче, 6 деца са били изведени от семейната среда.

На заседанието бяха обсъдени и приети отчетът за 2019 г. и планът за дейността на Съвета за тази година. Георги Милков представи напредъка по създаване на Кризисния център и благодари на областния управител, че след негово писмо до социалния министър е бил усъвършенстван подзаконов нормативен акт, свързан с домашното насилие.

За пет години работа Съветът доказа, че е работещ механизъм за разработване на политики за превенция на домашното насилие от всички институции, както и за разрешаване на реални ситуации, каза самият Гюнай Хюсмен.

Официален гост на заседанието беше губернаторът на Търговище Митко Стайков.

След края на срещата, членовете на съвета посетиха на място сградата, ремонтирана и пригодена за Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик в областта.

Публикация от : https://ekip7.bg/2020/07/04/signalite-za-domashno-nasilie-narasnali-tri-pati-za-godina/