Деца и възрастни заедно ще изработят Работна програма за превенция на насилието в училище. Това ще стане факт в края на двудневното обучение по проекта на Центъра на НПО-Разград „Агресия, насилие, тормоз…в нашето училище?“.

В семинара в спа-комплекс „Островче“ участват 42 човека, сред тях 10 са ученици от седемте общини в Разградска област, 20 учители, а останалите – представители на други институции, които работят по проблема с домашното насилие: съд, прокуратура, социални служби и други. За пръв път в обучение по този проблем се включват и представители на две детски градини – в Разград и Самуил. Основен лектор на обучението е проф. Нели Бояджиева от СУ“Климент Охридски“. Тя обясни, че работната програма, която всички участници в семинара, ще изработят, ще им бъде от практическа полза в училищата или в институциите, в които работят.

Целта на обучението е да се научат да различават белезите на дете – жертва на домашно насилие, да се запознаят с клаузите от Закона за домашното насилие, които касаят случаи в училище, както и да се научат за разпознават различните форми на домашно насилие. По думите на проф. Бояджиева всички участници в обучението са хора с висока чувствителност и вътрешна мотивация, затова обучението ще е полезно за всички тях. Част от обучението ще са интерактивни методи, включително арт-терапия – разказа още лекторът.

www.dariknews.bg