Пилотните училища от Мрежата СТОП на домашното насилие успешно прилагат Програма за превенция на домашното насилие в своето училище.

На 09.11.2018г. в Начално училище „Васил Левски“ гр.Лозница се проведе интересен интерактивен урок по проблемите на домашното насилие съвместно със съдия Нели Генчева от Районен съд Разград и Мила Златева – психолог в Консултативния център по проблемите на домашното насилие в Разград. Учениците от четвърти клас бяха подготвили много интересни въпроси към своите гости, като основно ги вълнуваше: Кои са по агресивни-децата или възрастните; Към кого да се обърнат деца, ако са жертва на домашно насилие; Коя агресия има по-силно влияние – психическата или физическата. Интересно им беше да разберат каква точно е професията на съдията и на психолога; от колко години упражняват тази своя професия и по колко сигнала за домашно насилие са работили. Под ръководството на своите учители, учениците изработиха информационни табла свързани с тематиката, като едно от тях подариха на г-жа Мила Златева. В края на срещата учениците останаха удовлетворени и като жест на гостоприемство подариха цветя, тетрадка и химикал с лика на В.Левски – патрон на училището.

На 15 ноември 2018г. шестокласниците от СУ „Христо Ботев” гр. Разград, проведоха среща с председателя на Сдружение „Център на неправителствените организации в Разград”, г-н Георги Милков и г-жа Мила Златева-психолог от екипа на институцията. Срещата премина с изключителен интерес и даде отговор на много въпроси, свързани с агресията в различните и форми, както и за начините за констатация и превенция. Учениците се запознаха с услугите на Консултативния център по проблемите на домашното насилие, как да получат квалифицирана помощ пострадалите от домашно насилие;социологическо и психологическо консултиране, юридически и административни съвети; безплатно участие във възстановителни мерки за жертвите от домашно насилие, съдействие за настаняване в защитени центрове и др. Участниците в срещата подкрепят работата на сдружението, изказват своята благодарност за изнесената беседа и за придобитите граждански познания.

За информация: gmilkoff@gmail.com,тел.: 0899 187068!

 

Проект „Татко не бие мама, той така я обича“ се финансира от Министерство на правосъдието.