Тренинг-обучение и тематични часове на класа, посветени на домашното насилие, трафика на хора и кибертормоза, се проведоха в Националната професионална гимназия „Шандор Петьофи“ в Разград.

Инициативите са част от проекта „Отвъд вратата, отвъд монитора“, създаден от група ученици от клуб „Умения на XXI век“, с ръководител Цветалина Занкова.

 

02_03_2018_obu4enie-1.jpgРазработката е дело на Силвена Миленова, Цветомир Василев, Кристиян Стоянов и Димитър Пламенов, които си поставят за цел да повишат информираността на техните съученици и учители по социално значимите проблеми.

Проучванията на учениците показват, че в България всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, а според доклад на фондация „Партньори – България“ цифрата е още по-притеснителна – една от три жени търпи насилие у дома. Информацията от докладите на Сдружение „Център на НПО в Разград“ сочат, че за една година в Разградска област е оказана подкрепа на 57 жертви на домашно насилие и на 18 извършители. Сред изведените причини за семейно насилие са алкохол, битови проблеми и конфликти в брака.

Пред миналата година двама от учениците от клуба Силвена и Цветомир са участвали в обучение, свързано с домашното насилие и така се родила идеята да поканят членове на Консултативен център за домашно насилие в Разград да запознаят техните съученици и преподаватели с дейността си.

Екипът на Сдружение „Център на НПО в Разград“ се съгласи да проведе обучение на тема „Да си мълча от срам и страх и да страдам или да живея в спокойно“. В гимназията гостуваха Диляна Станчева, адвокат Ивелина Игнатова и съдия Нели Генчева, които обясниха какво представлява домашното насилие, кои хора могат да потърсят защита по Закона за защита на домашното насилие и какви документи е необходимо да предостави всяко всяко лице, станало жертва.

Присъстващите 35 участници в тренинга научиха както за горещата телефонна линия за сигнали за насилие 0898 552 688, така и за услугите на Консултативния център – безплатна социална, психологическа и юридическа подкрепа на пострадали от домашно насилие, участие във възстановителна програма за жертвите, достъп до индивидуална и групова работа на пострадалите, съдействие при подготовка на документи за издаване на заповед за незабавна защита, процесуално представителство пред съда.

Създателите на проекта „Отвъд вратата, отвъд монитора“ проведоха и тематични часове на класа сред учениците от 8, 9, 10 и 11 клас по темите за домашното насилие, кибертормоза и трафика на хора.

Младите хора от екипа запознаха своите връстници със същността на проблемите и раздадоха брошури и плакати. Учениците представиха презентация „Седем звездни дами, преживели домашно насилие проговарят“. С кратките истории на Риана, Кейт Мос, Ким Кардашиан, Робин Гивънс, Ейми Уайнхаус, Оксана Григориева и Тина Търнър показаха, че известните личности също страдат и не е нужно жертвите да мълчат, да се срамуват и да се обвиняват за проблема.

Според учениците от клуб „Умения на XXI век“ повишаване на чувствителността на подрастващите по проблема е най-добрата, дългосрочна и устойчива превенция на насилието.

Друга планирана дейност по проекта е провеждане на училищен конкурс за колаж на тема „Интернет – полезен и опасен“. Целта е да се повиши информираността на младежите по темата, да ги провокира към творческо осмисляне на опасностите при работа в онлайн среда, както и да насочи вниманието на родителите и обществото към темата за детската безопасност в интернет.

Антония КИРИЛОВА, в-к Екип 7